Jun 5, 2017

Bolesti ruža: Insekti (napasnici)

Nema tog ljubitelja cvijeća koji se nije susreo sa raznim bubicama koje se hrane biljkama i tako nanose štetu, pa naša kraljica cvijeća ne može nesmetano rasti, a vi ne možete uživati u njenoj raskoši.


Dobro upravljanje vrtom, podrazumeva mjere koje će na vrijeme spriječiti i/ili uočiti insekte i ostale nevolje koje mogu zadesiti Vaše ruže.

Ako ste ružama ostavili dovoljno prostora prilikom sadnje, za nesmetano strujanje vazduha među granama, ako ste im objezbedili mjesto sa mnogo sunčeve svjetlosti, ako održavate urednim svoj vrt - spriječićete  mnoge bolesti i napasnike...

Ponekad je dovoljan samo jak mlaz vode ili prolazak rukom u rukavicama da otera insekte i vaši, ako su malobrojne...
Sljedeći korak bi bilo traženje ogranskih, prirodnih načina kontrole bubica, virusa, gljivica, puževa ...

U ovom tekstu ćemo opisati neke napasnike i načine i metode koje možete primeniti u cilju njihove kontrole.

BILJNE VAŠI

Su sićušni ovalni kukci, obično svijetlo zelene boje. Pojavljuju se u proljeće.
Obično se okupljaju oko pupoljaka ruže, i prilično ih je jednostavno primjetiti.

Najjednostavniji način da uklonite biljne vaši je da ih uništite rukom u rukavici, čim ih prvi put primjetite, jer se one razmnožavaju nevjerovatnom brzinom.

Jednostavni prirodni  načini uklanjanja:
- prstima
- prskanje ruže jakim mlazom vode
- pustite Buba-mare koje su prirodni neprijatelji, tj. hrane se biljnim vašima

TRIPSI
 
Tripsi ili pepelnice. Photo: 
Tripsi ili pepelnice su sitni, vitki insekti smeđe do crne boje. Oni vole da obitavaju na gornjoj površini lista i pupoljaka. Ako primjetite da se pupoljci počinju otvarati i otvore se samo djelimično, te postaju smeđi, velika vjerovatnoća  da se imaju Tripse.

Da bi bili sigurni da su na ruži obitavaju ovi insekti, uberite pupoljak i protresite ga iznad belog lista papira. Ako počnu ispadati iz pupoljka smeđe ili tamne tačkice (isekte) onda su to najbverovatnije ovi insekti.

Thrips vole suho i toplo vrijeme. Vremenske prilike ne možete kontrolisati, ali možete zalijevati ruže. Takođe, uklonite sve pupoljke i listove koji pokazuju znakove bolesti i spalite ih.

BAŠTENSKI  PAUK

Baštenski puak. Photo: wikipedia
Baštenski/crveni pauk voli toplo i suho ljeto. On sisa sokove lišća i obitavaju sa naličja, sa donje strane listova.


Crveni pauk je veoma česta štetočina koja se pojavljuje tokom toplog ljeta. Ponekad je dovoljno povećati vlažnost zalijevanjem biljke kako bi se smanjio napad crvenog pauka. 


Štete od crvenom pauka se manifestuju u vidu malih bijelih mrljica na listovima i cvijetovima. Na donjoj strani lista može se primijetiti tanka paučina i mali pauci pod lupom. Listovi koje napadne crveni pauk gube boju, žute, suše se i opadaju.
O Crvenom  pauku smo pisali ovdje


ŠTITASTE VAŠI


Štitaste vaši. Photo: poljoberza
Štitasta vaš izaziva kovrdžanje listova ruže. 
Simptomi napada štitaste vaši, mogu se videti na dva načina. 
Prvi su bele i sive tvari na dvretu ruže. 

Ovo je zapravo kostur insekta. 
Drugi pokazatelj je lepljiva sekrecija ovog insekta koja se nalazi na lišću i ličće gubi boju.

Ako pronađete bilo koji od ova dva znaka, najbolje je da uklonite deo grane i lista i spalite.RUŽINA OSA

Gusenice ružine ose  su lako uočljive. Ove ose ostavljaju larve koje se hrane ružom. Duge su oko 10 mm i zelene su boje sa crnim mrljicama.
Ako ih primjetite i uhvatite na vrijeme, sve što trebate je da ih rukom uklonite.
Kada ih sakupite u teglu, napunite teglu vodom sa sapunicom i problem bi trebao biti riješen.

CVRČCI

Cvrčak je mali seleni ili žuti insekt, koji skače sa biljke na biljku. Ako primjetite blijede fleke na licu lišća isprSkajte ruže insekticidom.

PČELE MAGAČILE

Ako primjetite male, savršeno okrugle rupice na listovima ruža, možete biti isgurni da je ruže posetio Leaf Cutter. Ova buba koristi lislistove ruža za gradnju gnjezda. Hemijski tretman biljke  nije neophodan jer nema veće štete na biljci.


Pčele magačile. Photo: Izvor
CRVENI PALMIN SURLAŠ

Crveni palmin surlaš je vreoma mali insekt sa dugačkom njuskicom koja im služi da se hrane ružom i da buše rupice za jaja. Ako se uklone napadnuti pupoljci, obitavanje ovih isekata na ruži se uspješno kontroliše.

RUŽINA OSICA 

Ova osica pričinjava štete polaganjem jaja na ivici lista, a njene gusenice, nakon što se izlegu, uvijaju list duž glavnog lisnog nerva. Po tom oštećenju je i prepoznajemo. Tako uvijene listove potrebno je ukloniti i uništiti.

RUŽINA OSA 

Ružina osa je česta štetočina na ružama. To je insekt dug oko 10 mm. Svoja jajašca polaže u vršne izbojke i tako sprečava njihov razvoj, pa ruža ne cvjeta. Iz jajašca se potom izlegu gusenice s crnim bradavicama, koje se hrane ružinim listovima.

OSE ŠIŠKARICE 

Štete pričinjavaju gusenice. Osa polaže jajašca u nerazvijene listove. Nakon toga dolazi do deformacije i formiranja šišarke okruglog oblika i jarke boje. Te šišarke treba odsjeći, ukloniti i uništiti.

Ose šiškarice. Photo: Naturespot
KAKO ZAŠTITI RUŽE OD INSEKATA

Kod zaštite ruže treba dati prednost preventivnim merama i prirodnim metodama. Ruže redovno treba pregledati, uklanjati deformisane i oštećene dijelove. Oko ruža je potrebno saditi kadifice da ih štite od nematoda. Koristiti preparate od koprive i preslice koji povećavaju imunitet biljke i regulišu broj štetočina
.
1. Preparat od koprive

Ovaj preparat treba da se koristi za tretiranje biljaka folijarno i za zalivanje - kao đubrivo. Najpre 600 g sveže stabljike koprive sa korjenom treba potopiti u 5 l hladne vode. 

Nakon 24 sata sve to je potrebno procijediti. Dobijeni preparat možemo koristiti za kontrolu biljnih vaši i preventivno protiv bolesti.

Ukoliko potopljenu koprivu ostavimo 2 sedmice da fermentiše i povremeno promiješamo dobićemo odlično đubrivo koje je potrebno procijediti i razblažiti vodom u odnosu 1:10. 

Ovim đubrivom treba zalivati ruže u periodu intenzivnog rasta. Kada se masovno pojave lisne vaši može se upotrebiti rastvor sapuna sa dodatkom ekstrakta kamilice.

2. Preparat od preslice

Ovaj preparat je takođe djelotvoran i preparat od preslice. Preparat od koprive i preslice može se čuvati 2-3 dana. 
Preslica sadrži silicijum, koji povećava otpornost ruže na gljivične bolesti, naročito na pepelnicu i rđu i daje zaštitu od napada štetočina (pauka).

Priprema preparata od preslice: Kilogram sviježe preslice treba potopiti u 10 l vode tokom dana, a nakon toka kuvati u poklopljenoj šerpi na slaboj vatri oko pola sata. 

Potom je potrebno sačekati da se preparat ohladi, procediti ga i razblažiti vodom u odnosu 1:5 ili 1:10. Tretiranje je najbolje obaviti ujutro kada je toplo i suvo (kada se digne rosa).

3. Insekticid od nima (neem)

Ovaj insekticid se priprema kao rastvor 0,5 do 1% ulja nima. Koncentracija zavisi od vrste štetočine i njegove brojnosti. Insekticid treba primeniti rano ujutro ili uveče kada pčele ne lete.

Sam preparat nije otrovan za pčele, ali one mogu da nastradaju u direktnom kontaktu sa preparatom. Kako pripremiti insekticid od nima?

Da bismo pripremili insekticid moramo uzeti: 1 l tople vode, 5 ml ulja nima i malo tečnog sapuna. Prvo je potrebno pomešati vodu sa tečnim deterdžentom i lagano dodati ulje nima. Sve zajedno onda treba dobro protresti da se izmiješa. Insekticid se uvek primenjuje sviježe pripremljen. Rezultati su vidljivi nakon nekoliko dana.

Izvor: Agroklub

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...