Mar 24, 2017

Uzeli smo makaze u ruke i pogledajte šta se desilo ...

PROLJETNO OREZIVANJE RUŽA

Na šta treba obratiti pažnju!

Kako orezati ruže
Najvažnija stvar je ne žaliti biljku!
Većina ljubitelja žali orezati biljku jer kad u proljeće pogledaju u ruže, one na vrhu bogato i obilno tjeraju mladice.
                                                          No, sve to što vidite na vrhu grma vaše ruže su nekvalitetni i jalovi vrhovi, mladice koje su potjerale potencirane zaostalim, prošlogodišnjim sokovima biljke i kao takve nam samo smetaju!
Orezivanje čajevki, floribunda i mini ruža –savjetujemo da čučnete kraj ruže i obratite pažnju na spavajuća oka, a ona se nalaze na dnu grana (izgleda kao crtica iz koje viri tačkica ili pup) i iz njih ćemo dobiti kvalitetne grane
Na svakoj grani ostavimo 3 – 4 takva izbojka. Naravno, na svakom grmu ostavimo maksimalno 4 glatke grane s kvalitetnim izbojcima, tj. mlađe grane, a sve koje su debele, račvaju se i nalaze se u sredini grma uklanjamo.
Orezivanje čajevki, floribunda i mini ruža

Orezivanje grmolikih ruža i engleskih ruža – uklanjamo stare i nekvalitetne grane, a grane koje ostavljamo kratimo po želji (ovisno o tome koliku visinu grma želimo). Naš savjet je da skratite do visine koljena. Eventualno niže, ali samo ako su oštećenja na biljci jača.
Orezivanje ruža


Orezivanje ruža penjačica i pokrivačica tla – prve 3 godine samo orezujemo požutjele vrhove grana, a nakon toga biljke oslobađamo starih grana, ostavljajući mlade, glatke i kvalitetne. Grane kratimo po želji, dakle samo ako su prerasle željenu visinu, tj. dužinu.

Ruže stablašice okrugle forme – na vrh stabla ovih princeza cijepljene su ruže čajevke ili floribunde ili mini ruže pa orezujemo isto kao i te sorte ruža posađene u zemlji.
Orezivanje ruža stablašica


Ruže stablašice padajuće forme – na vrh stabla cijepljene su ili ruže penjačice ili pokrivačice tla koje svojim dugačkim granama stvaraju oblik kišobrana. Dakle, samo čistimo krošnju od starih grana, a dužinu grana skoro ne diramo. Eventualno skratimo vrhove ili, ako nam se grane vuku po tlu, skratimo radi ljepše forme. 

SAVJETI:
- Za orezivanje uvijek koristite kvalitetne oštre makaze ili, ako su grane deblje ili starije (ako ste ih zanemarili), režite pilom
- Kod hladnijih zima može se dogoditi da su štete na grmovima veće pa kad orežete grane presjek nije bijele nego žućkaste boje. Tada slobodno i niže režite, sve do bijelog presjeka. Ruža će potjerati zdrave i čvrste izbojke i puno mladih grana iz cijepa. 
Koliko god vam to strašno izgledalo, poslušajte nas i pričekajte maj. Bit ćete ugodno iznenađeni. 
- Također, imate li stare i zanemarene ruže u vrtu ili ste tek sad pročitali o pravilnoj rezidbi, ne libite se otpiliti staro deblo skroz do zemlje. Ruža će se pomladiti i iz cijepa istjerati mlade grane i uveseljavati vas još puno godina.   Ako to ne učinite i ostavite staro, izmučeno deblo, na vrhu će tjerati jadni i loši izdanci sa sve nekvalitetnijim cvjetovima.
A Vi želite da imate zdrave, bujne i mirisne ruže kao na slici?
Makaze u ruke i na posao !
Photo Credit: Uplifers 


Izvor: Mojcvijet.hr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...