Oct 14, 2017

Kako pripremiti ruže u saksijama i kontejnerima, za zimu

Nega ruza u saksijamaRuže u saksijama su pogodne za male ograničene prostore,  jednostavno ih je pomerati i kreirati divne vrtove u dvorištima, balkonima..

Poput svih biljaka u posudama, naše lijepe ruže trebaju dodatnu brigu.
Preko zime u hladnijim područjima, ruže u kontejnerima moraju biti posađene u tlo u tlo kako bi se sačuvao korijen tokom zime.

U područjima s blagom zimom, ruže se mogu preseliti u podrum ili pomoćne prostorije kako bi ih zaštitili od kiša, vjetrova i zimskih mrazeva.


Nekoliko koraka u priremi ruža u saksijama, za prezimljavanje


1.  Stanite sa stavljanjem gnojiva ružama šest sedmica prije nego što se mrazevi očekuju, tako ćete zaustaviti rast ruže. 
Nove mlade grančice su naročito osjetljive na zimske mrazeve. 
Nedostatak gnojiva potiče ruže da se pripreme za zimski san. Istodobno, prestanite rezati  precvale cvjetove tako da će se oblikovati ružini plodovi (šipurak).   o govori ruži da se približava vreme, kada treba da miruje.

2.  Premjestite kontejnere/saskije sa ružama u prostor gde će biti zaštićene od mraza, snijega i nevremena (u garažu ili natkriveni prostor).
Zalijevajte, preko zime, ruže u saksijama, ali ne u velikoj mjeri kao preko ljeta, već između dva zalijevanja ostavite da se tlo osuši.
Ako ih previše zalijevate dok spavaju, ruže će teško preživjeti zimu

3.  Stavite mahovinu ili slamu na vrh zemlje u saksiji, to pomaže da korijen zadrži povoljnu temperature i spriječava buđenje biljke prije proljeća.
Orežite ruže u saksijama.

3.  Posudu sa ružom, stavite,  u plastičnu vreću za smeće i čvrsto vežite gornji dio oko stabljike. Time se čuva vlaga oko korijena.
Skladištite ruže u saksijama dalje od direktne sunčeve svjetlosti, koja može zagrijati biljke dovoljno da izađu iz svog zimskog sna.
Na proljeće kada iznosite saksije sa ružama, ukonite plastične vreće i mahovinu, dobro zalijte ružu i postavite je na željeno mjesto.Stvari koje će Vam trebati

Mahovina
Makaze za orezivanje
Plastične vreće za smeće


Upozorenje
 Nemojte saditi veće vrste ruže u kontejnere/saksije.npr. Velike ruže penjačice nisu prikladne za uzgoj u kontejnerima/saksijama.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...