Sep 27, 2017

Nega ruža u jesen

Kako brinuti o ružama u jesen, o orezivanju, sađenju i prevenciji bolesti.

Sanjda ruza u jesen

     Ruže možda prestaju da cvjetaju u punom sjaju u jesen, ali ako svojim ružama date pravilnu negu tokom jeseni, one će bezbedno prezimiti i vratiti raskošnu krošnju i zdravi izgled tokom sledeće godine.

Važno je u osloboditi grmove ruža od staruh umornih grana i pravilno ih orezati i zaštititi.

Otklonite sve precvijetale i vlažne cvijetove, kako bi izbjegli da niknu mladice ispod ruže. Ali ako je cvijet več počeo da pravi plod (šipurak) možete ostaviti i imati grmove crvenih šipuraka tokom jeseni.


Pokupite i zapalite sve preostalo lišće koje pokazuje znakove bolesti, poput crne mrlje, plijesni ili rđe. Takođe sakupite zaraženo lišće koji je palo na zemlju, jer ono može prenijeti bolesti iz godine u godinu.

Jesen je dobro vrijeme za presađivanje ružnih grmova koji su u krivom položaju. Takođe možete posaditi nove sadnice, budući da će imati vremena za uspostavljanje korijena prije no što stigne zima.

Uklonite  mrtve, oštećene ili zakržljale grane proizašle iz grmlja u jesen. Time ćete  put za dobro proticanje vazduha kroz grm, tokom jeseni i zime.

Kako brinuti o ružama u jesen, o orezivanju, sađenju i prevenciji bolesti.  

 Skratite stabljike visokih ruža ruža  kako bi izbegli njihovo kidanje od  vjetra ili slamanje od snijega  tokom  zimskih dana. Izrezati stabljike  samo iznad obrisa okrenutog prema  van, gdje god je to moguće.

 Takođe uklonite tanke grančice,  koje su mrtve (tanke su, tamnije i  debljine drčke od lizalice).

 Ne orezujte nisko  ruže u jesen.  Jednostavno odsjecite mrtve ili  bolesne grane i grančice.

 Zaustavite gnojidbu 6 tjedana prije  prvog smrzavanja, ali nastavite  zalijevati tokokom suvog jesenjeg vremena (ako nema kiše)  kako biste zadržali biljke živim tokom suve zime.Stavite malč  ili dodajte kompost, nekoliko nedelja prije prvih mrazeva, i prije zamrzavanja tla. U područjima gdje temperature ostaju dugo ispod zamrzavanja tokom zime, dobro je da obložite biljku čvrstim mrežastim cilindrom, ispunjavajući kućište kompostom,  suhim drvnim delićima, borovim iglama ili sjeckanim lišćem.

Nemojte koristiti teško, mokro lišće za malč.

Uklonite oko biljke svo bolesno lisće i zemlju kako biste spriječili da bolesti prezime u dnu ruže. Ako imate tečnost za prskanje , ne bi bilo loše isprskati podnožje biljke it lo, kako bi uništili gljivice i parazite koji prezimljavaju u tlu.

*** Tips: Ako nemate gomilu komposta, vrijeme je da napravite jednu. Zdravo jesenje lišće je fantastičan izvor hranljivih materija i organskih materija.

Želimo Vam divnu jesen i prijatne radove u vrtu.
Vaše Ruže Majevice.
Pronađite nas i  na Facebook-u 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...