May 3, 2017

Bolesti ruža: Crveni pauk (napasnici)

Crveni pauk je veoma česta štetočina koja se pojavljuje tokom toplog ljeta. Ponekad je dovoljno povećati vlažnost zalijevanjem biljke kako bi se smanjio napad crvenog pauka. 
Štete od crvenom pauka se manifestuju u vidu malih bijelih mrljica na listovima i cvijetovima. Na donjoj strani lista može se primijetiti tanka paučina i mali pauci pod lupom. Listovi koje napadne crveni pauk gube boju, žute, suše se i opadaju.

U borbi protiv ove štetočine mogu nam pomoći i razni biljni preparati npr. od bijelog luka ...


Bolesti ruža: Crveni pauk (napasnici)
Crveni pauci štetnici su žućkaste ili crvenkaste boje, a najvažnije su vrste crveni voćni pauk (Panonychus ulmi) i koprivina grinja (Tetranichus urticae). Crveni voćni pauk izrazito je crvene boje tijela po čemu je ne samo vrsta nego i cijela porodica dobila naziv, a koprivina grinja je žute do narančaste boje s dvije tamne pjege na hrptu.

Crveni pauk ili baštenska grinja (Tetranychus urticae) je široko rasprostranjena štetočina biljnih vrsta koje se gaje na otvorenom ili zatvorenom prostoru, pa i ružama.

Tijelo mu je ovalnog oblika, dimenzija 0,3-0,5 mm. Prezimljava kao odrasla jedinka ispod opalog lišća na površini zemljišta, ispod kore drveća ili u zemlji na dubini do 10 cm.

Ženke se u jesen sakupljaju na skrivenim mijestima i obrazuju grudve. 
U martu one napuštaju skloništa i jaja polažu na listovima. Mogu biti od jarko crvene do 

Najbolji uslovi za njihov razvoj su kada temperatura vazduha dostigne vrijednost od oko 20ºC a vlažnost 70%. U takvim uslovima crveni pauk se brzo razmnožava, pa dolazi do prenamnožavanja. 

Tokom jedne godine ova štetočina može da ima preko 10 generacija. Veoma su sitni i laki, a to doprinosi njihovom brzom širenju. 
Sa biljke na biljku se prenose pomoću vjetra, preko ruku ili odjeće.

Simptomi napada crvenog pauka

Oštećenja pričinjavaju larve i odrasli insekti prilikom ishrane, ubodima i sisanjem. 

Na listovima su primetne sitne bijele tačke koje se pri jačem napadu spajaju u veće. Zbog toga ceo list mijenja boju, postaje svijetliji, vene i suši se

Kod jačeg napada ove štetočine dolazi do deformacije napadnutih dijelova, biljke zaostaju u rastu, pa nastaje prevremena defolijacija (opadanja listova).

Biljka napadnuta crvenim paukom
Biljka napadnuta crvenim pukom. Izbor: Wikipedia

Prevencija pojave crvenog pauka

Osnovna mera prevencije pojave crvenog pauka je redovan pregled biljaka.

Crveni pauk ne voli vlažnost, pa je u vrijeme toplih, sušnih perioda, dobro biljku istuširati, isprskati sa svih strana jaki mlazevima vode i to ujutru, kako bi biljka imala vremena da se osuši dok sunce nije u zenitu.

Nove biljke treba držati odvojeno od starih, pa tek kada se uvjerimo da su biljke u dobroj formi, možemo ih pridružiti ostalim biljkama. Ukoliko se primjete simptomi bolesti ili oštećenja lakše je tretirati jednu biljku nego čitavu kolekciju. 

Vizuelnim pregledom ne možemo sa sigurnošću odrijediti da li je nova biljka zaražena ili da li su prisutne štetočine, a simptomi se javljaju nekoliko dana nakon nabavke biljke.

Ubrzanom razvoju i reprodukciji pauka doprinosi suv vazduh
Zbog toga prostorije češće treba provjetravati a biljke osvježavati vodom. 

Pauci ne vole visoku vlažnost, pa je prskanje vodom najjeftinija preventivna mera. Takođe je potrebno redovno provjetravati zatvorene prostore. A ruže ne saditi gusto i obezbediti im dovoljno dobru cirkulaciju vazduha.

Mjere borbe protiv crvenog pauka

Sapunica

Napadnute biljke mogu se tretirati sapunicom dobijenom rastvaranjem sapuna u toploj vodi. Koriste se sapuni koji ne sadrže oksidaciona sredstva. Izaberite prirodne sapune
Sačekajte 2-3 sata i sperite sapunicu sa lista
Sapunica na listu formira film i ne dopušta biljci da diše, zato je obavezno treba sprati.

Alkohol

Crveni pauk ne podnosi ni alkohol. Dobar rezultat u borbi protiv ovog pauka daje 96%-tni alkohol
Najčešće se koristi u zaštiti cvijeća u domaćinstvu. Neophodno je nakvasiti čitavu površinu lišća i biljke. 
Alkohol nije potrebno razrijediti, jer će razrijeđen brže ispariti sa površine lista, pa može da izazove opekotine. 

Alkohol može da se upotrebljava i za pranje saksija, prozorskih okvira jer prodire u sve pukotine i uništava pauke koji su se u njih sakrili. 
Ukoliko su saksije sa cvijećem stajale na prozorskoj dasci operite i zavese, zato što se pauci mogu sakriti i u zavesi. Nakon 7 dana tretman treba ponoviti.

Maslačak

Najpre se 200-400 g usitnjenog korijena ili 500 g sviježih listova potopi u kantu s toplom vodom (temperatura vode ne treba da bude iznad 40°C). 
To se ostavi 2-3 sata i nakon toga se procijedi. 
Preparat se koristi sviježe pripremljen

Prvi tretman se obavlja pre, a drugi posle cvijetanja. 
Ako je napad pauka jak, tretman treba ponoviti poslije 10-15 dana
Korijen maslačka može se prikupiti u jesen i čuvati prekriven na suvom i tamnom mijestu (po mogućnosti u podrumu). 
Preparat od maslačka koristi se protiv pauka i lisnih vaši.

Duvan

400 g suvog duvana potrebno je potopiti u 10 l vode i ostaviti jedan dan. Nakon toga treba ga kuvati 2 sata, ostaviti da se prohladi i potom procijediti. Preparat zatim treba razrijediti sa 10 l vode i u njega pre upotrebe dodati 50 g sapuna.

Kamilica

Kamilica je ljekovita biljka koju treba saditi u baštama i voćnjacima. 
Svojim mirisom ona odbija pauke
Za priprijemanje preparata od kamilice potrebno je uzeti 1 kg suve ili 3 kg sveže kamilice i potopiti je u 10 l vode zagrijane na temperaturu 60-70°C i ostaviti je da stoji potopljena 12-16 sati
Nakon toga ovu smijesu je potrebno procediti i razblažiti 2-3 puta. 
U sve to se može dodati i 40 g sapuna.

Krompir

Preparat od lišća krompira pravi se tako što se 1,2 kg listova usitni i potopi u 10 l tople vode i ostavi tako potopljeno 3-4 sata. 
Nakon što je preparat odstojao, on se procijedi i u njega se doda 40 g sapuna. Za tretiranje se uvek koristi svijež preparat.
Ren i nana su biljke koje, takođe, možemo da koristimo za suzbijanje crvenog pauka.

Bijeli luk

U borbi protiv crvenog pauka upotrebljavaju se preparati od bijelog luka pripremljeni na različite načine. Oni su pri tome izuzetno efikasni.

***
Tretmani sprovedeni prirodnim preparatima moraju se ponavljati u zavisnosti od jačine napada i karakteristika samog preparata. 

U biološkim mijerama borbe protiv crvenog pauka i drugih vrsta iz ove porodice, npr. crveni voćni pauk, mogu se koristiti navedeni preparati, ali je takođe uspešna mera i unošenje pauka predatora Phytoseiulus persimilis u zatvorene prostore. 
Da bi pauci predatori bili efikasni u borbi protiv crvenog pauka njihova brojnost treba da bude 0,1-1 po listu. 
Za suzbijanje crvenog pauka i lisnih vaši u voćnjacima ili zatvorenim prostorima, kao i za suzbijanje tripsa, takođe, mogu da se iskoriste stenice iz porodice Orius.

Sredstva protiv crvenog pauka 

Za suzbijanje crvenih pauka preporučujemo korišćenje akaricida  koji se danas na tržištu mogu naći, a odlikuju se svojim učinkovitim djelovanjem na sve razvojne stadije štetočina, dugim rezidualnim djelovanjem, selektivnošću i kratkom karencom.
O akaricidima je najbolje raspitati se u obližnjoj poljoprivrednoj apoteci.
Autor: R. Vojnović Agroklub
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...