Nov 25, 2017

Zima dolazi, i ružama treba ovo

Prodaja sadnica ruza, rasadnik, Sarajevo, Tuzla, Bijeljina, Mostar, Zenica, Travnik, Banja Luka

Mnoge od ruža koje su poznate kao stare vrtne ruže, autohtone vrste i divlje ruže, veoma su tolerantne na hladnoću, dok druge poput hibridnih čajevki ili stablašica zahtijevaju dodatnu zaštitu.
Prilikom odabira ruža uvijek odaberite one koje su u stanju tolerisati najhladnije temperature u vašem području.

Jedan od načina za zaštitu ruža zimi, je da budu  u potpunosti uspavane.
Da biste to postigli, prestanite dodavati gnojivo dovoljno rano kako bi se usporio rast usporava rast. Otprilike oko dva mesjeca pre očekivanih prvih mrazeva, bi trebalo presati sa gnojivom ruža, Kao i sa orezivanjem .
 Time se izbjegava poticanje novih grana ruža koji će stradati kod pojave prvog mraza. Kako bi podstakli ruže na zimski san, takođe je dobro da ne skidate precvale cvijetove i da paustite da ruža formira šipurak.
Time se izbjegava poticanje novih izrsata ruža koji će stradati kod pojave prvog mraza.

Postoje mnoge metode za  zimsku zaštite za ruže.
Cijela ideja zimske zaštite je da se spriječe štetne posljedice zamrzavanja i odmrzavanja. Bez obzira na odabranu metodu, nemojte prerano pokrivati biljke.
Pričekajte da većina listova ruže otpadne prirodno id ok temperature ne padne dovoljno nisko (nekoliko dana oko nule).
 Prije pokrivanja, uklonite lišće ili druge ostatke koji bi mogli doprinijeti bolestima sljedeće sezone.

Prije pokrivanja, neke visoke ruže možete veoma malo orezati, kako bi se smanjila njihova visina i postaviti štapove kako bi spriječili udaranje vjetra.
Orezivanje se, međutim, treba držati na minimumu. Veliko i pravo orezivanje se obavlja u proljeće radi uklanjanja mrtvih i bolesnih dijelova ruže.


HUMKA ZA STABLO RUŽE

Najčešći način zimske zaštite jest da se napravi humka od  dobro drenirane miješavine zemlje i komposta, visine oko 25/30cm. Pješćano tlo je bolje nego humusno.
Ključ je osigurati da je materijal dobro isušen. Mokro i hladno je daleko veća opasnost za biljke  od suvog i hladnog.  

Ruža koja je ostavljena u slabo dreniranom tlu će patiti i često neće preživjeti zimu,a ruže, postavljene u dobro dreniranoj zemlji, će cvjetati buno u proljeće.
Zemlju koju koristite za "humku" biljke  treba uzeti van ružičnjaka. Ako sakupljate zemlju oko biljke možete uzrokovati ozljede korijena i smanjiti mogućnost biljke za preživljavanje.

Nakon što je humka promrzla, nasip se može prekriti zimzelenim granama, tvrdim lišćem ili slamom kako bi se zemlja iz humke zadržala zamrznuta. Malč dodatno smanjuje moguću štetu koja može doći prilikom  naglih promjenama temperature  usred zime.

HUMKA SA MREŽOM

Druga varijanta pravljenja  humke oko ruže je sigurnija, jer osigurava od erozije zemlje i smanjivanja humke tokom kišnog i vlažnog perioda. Tokom zime ova erozija može smanjiti humku i oslabiti  ili potpuno uništit zaštitu.
Potrebna Vam je žica visine ok 45cm, koju će te obmotati oko stable ruže.
Zatim se prostor između žice i stable ispuni zemljom, ostavi da se smrzne, a zatim se doda slama.

JUTA

Treći način, koji je pogodan za zaštitu ruža penjačica i stablašica, je obmotavanje suvom slamom (vlažna će doprineti razboju bolesti) koja se pričvrsti kanapom ili tankom žicom oko ruže, a zatim se celo stablo i grm prekriju jutom i obmotaju žicom.

Ruze  Stablasice, Banja Luka, Trebinje, Mostar, Sarajevo, Brcko, Ugljevik, Tuzla, Prijedor, Zenica


KLIMATSKO PODRUČJE

Na koji način ćete zaštititi ruže  zavisi od jačine zime u vašem podneblju.
Ako je temperatura tokom zime ispod  7 ° C duže vrijeme, bez snijega obavezno zaštitite svoje ruže.

Ako tlo smrzava i smrznto je većinu zime a vjerojatnost da će temperature pasti ispod -12 ° C, snježnog pokrivača, vaše hibridne čajevke je potrebno prekriti
.
U podneblju gdje su niske teperature vrlo rijetke ali zimi ima mnogo učestalih kiša, tlo će biti većinom natopljeno tokom zime. U tom slučaju je bolje da ne prekrivate  ruže,  jer vlažnost potiče razvoj gljivičnih i drugih bolesti.


Konačno, ne zaboravimo će da zdrave ruže preživeti zimu, a o zdravlju naših ruža brinemo cijele godine.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...