Sep 16, 2017

Kako posaditi ruže u jesen


Sadnja ruza i nega u jesen

Ako ste utvrdili da je jesen dobar trenutak da zasadite ruže, postoji nekoliko stvari, o tome kako posaditi ruže u jesen, koje biste trebali imati na umu.
Osim pravilnog načina sadnje  koji smo opisali OVDJE i sadnju ruža stablašica OVDJE  i pravilnog odabira razmaka koji smo opisali OVDJE.

Evo  nekoliko specifičnih savjeta za sadnju ruža u jesen:

 Nemojte stavljati gnojivo  - Gnojivo može oslabiti biljku ruže, a ona mora biti što jača kako bi preživela zimu.

Dodajte više malča - Dodajte dodatni deblji sloj malča preko korijena svoje novozasašene sadnice ruža. Malč će pomoći da se zemlja što duži vremenski period,  te će nova sadnica ruže imati vremena da se prilagodi novvoj sredini tj. zemljištu u vašem vrtu.

Nemojte orezivati tek zasađenu sadnicu ruže ​​-  Za ružu je već dovoljno stresno što je promenila sredinu (iz rasadnika u vrt) te bi je i dodatno orezivanje oslabilo. Ne orezujtne nove ruže u jesen. Sačekajte proljeće.


Sadite sadnice ruža koje skoro da nemaju lišća - Jedna od glavnih stvari koje treba zapamtiti kada razmišljate o tome da sadite ruže u jesen je da trebate samo saditi uspavane ruže (tj. bez lišća). Presađivanje aktivnih ruža ili sadnja ruža koje dolaze iz rasadnika u aktivnom rastu  (cvjetanju ili listanju) ne preporučuje se tokom sadnje u jesen. Birajte sadnice ruža skoro bez listova.

Želimo vam prijatne trenutke u vašem vrtu, ove jeseni...
Ruže Majevice
Rasadnik ruža Peljave

Još jedan koristan teks o jesenjoj sadnji ruža 

Ruze Majevice, Rasadnik ruza stablasica, Peljave, BiHRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...