Aug 10, 2018

Jesenja sadnja ruža

Jesenji kratki dani i hladnije večeri imaju svoju kompenzaciju, jer upravo tada je idealno vrijeme za sadnju novih sadnica ruža. 
Sadnice se u saksijama mogu stavljati tokomo cijele godine, jesen je pravo vrijeme da se biljke koje će rasti u vrtu, budu posađene, jer  tokom zime  će imati dovoljno vremena i mira da uspostave svoj korijenov sistem, prije nego na proljeće počnu usmjeravati energiju na razvoj svog predivnog cvijeta.

Proljetnje cvjetanje  ruže koju smo posadili u jesen
Cvijetanje ruže Renesans posađene u jesen
Ruže mogu živjeti dugo godina u vrtu i zato je dobra sadnja od najveće važnosti, i doprinosi njihovom dobrom razvoju i dugovječnosti.  Iako postoji mnogo vrsta ruža, pri planiranju vrta bi trebalo voditi računa o tome da li podnose sjenovita mjesta ili pak dobro podnose cjelodnevno osunčane djelove vrta. 

Ako ste odlučili poručiti ruže iz rasadnika, kao što je naš Ruže Majevice, bilo da ste ih poručili poštom ili ste nas posjetili u Peljavama i ponijeli vaše ljubimice, ono što svakako trebate odmah uraditi je, da ih po dolasku u dom, smjesta u kantu hladne vode i time ih povratite od šoka.

Tips: Neki su nas kupci kontaktirali, jer im nije uspjela sadanja, a da su pri tom ostavili sadnice par dana na suhom – naravno, sadnice su uvenule. Kako bi bili sigurni da će sadnja ruža uspjeti, poručite ih u ono vrijeme kada ste zasigurno spremni da ih posadite čim pristignu u vaš dom.

Tips: Ne zalijevajte biljku po listovima, a naročito ne vodom iz crijeva. Najbolje je zalijevanje ustajalom vodom i kisnicom, i to u dnu stabla i oko stabla biljke. 

 
Kada sadite ružu budite velikodušni: 
iskopajte veliku jamu, 
dobro prihranite sadnicu i 
obilno je zalijte.
  
Stablašice posađene u jesen
Prvo cvijetanje (u proljeće) stablašica, posađenih u jesen

Kopajte jamu za sadnicu ruže ali pri tom osigurajte da ste tlo očistili od korova i kamenja. Zatim iskopajte jamu koja je šira u dublja od onoga što korijen sadnice treba, i vodite računa da ostavite dovoljno mjesta na dnu jame, kako bi se korijen mogao lako širiti u jesenje i zimske dane i noći.
Takođe ne sadite nove ruže ili drugo cvijeće preblizu jedno drugom (koliki razmak između ruža bi trebao biti možete pročitati ovdje)


Ruže vole društvo (o dobrim kompanjonima ruža smo pisali ovdje), ali u prvim danima im je potreban prostor i dovoljno hrane kako bi se oslobodile šoka, koji su pretpjele presađivanjem iz rasadnika u vaš vrt, i kako bi uspostavile kvalitetan korijen za dugovječan život.
Posebno  male niske ruže, odustaju vrlo brzo, ako se moraju natjecati sa starijim, trajnicama u vašem vrtu.

Nakon što ste iskopali dovoljno veliku jamu, dodajte velikodušno komposta možete ga pomiješati sa gnojivom za ruže ( iz proljprivredne apoteke) kako bi osigurali dovoljno hrane i obezbjedili dobar početak. 

Postavite stablo ruže na mjesto u jamu, i postarajte se da bude na istoj visini kao što je bila posađena u rasadniku.  Kalem bi trebao biti nešto više od nivoa tla.
Ako sadite ruže u saksijama, potrudite se da ne ostane vazdušnih čepova oko komposta, malo protrijesite saksiju, s vremena na vrijeme.
U svakom slučaju, potrudite se da ne oštetite korijen biljke, dok vraćate zemlju u jamu.

Sve novoposađene biljke će imati velike koristi od dovoljno količine vode koju im date pri sadnji i od redovnog zalijevanja dok ne uspostavi korijen u novoj sredini.

Ako brinete sa pažnjom i negujete vaše nove ruže na početku, one će vam uzvratiti preljepim cvijetom i imaćete veliko zaovoljstvo uživati u njima mnogo narednih godina. 
Sadnice ruža možete poručiti kod nas već početkom septembra, čim objavimo katalog na našoj Fejsbuk stranici, isporuke počinjemo krajem septembra 2018.
Hvala na povjerenju!

Sretno i cvjetno!
Vaše Ruže Majevice - rasadnik ruža, Peljave, BiH

Korisni linkovi:
 -  Kako posaditi ruže u jesen

- Nema misterije, ruže se sade ovako ...
 - Koliki bi trebao biti razmak između ruža
 - Kako se sade ruže stablašice
 - Koje biljke su dobro društvo za ruže
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...