Mar 17, 2017

Nema misterije, ruže se sade ovako ...

Niste usamljeni ako se pitate kako najboje posaditi ruže.

Kada kupite sadnicu ruže ona ima veoma kratke grane bez lišća. Kada pogledate biljku, možete se zapitati da li je ona uopšte živa, a kamo li da li će cvetati.

Međutim ruže nisu tako krhke i mogle bi se razviti makar ih samo postavili i zatrpali u zemlju.
Ipak, malo više truda oko sadnje ruže, daće Vam zdravu biljku bujnih cvetova.

Evo nekoliko saveta kako posaditi ružu i kako brinuti o njoj nakon sađenja.

Kako saditi ruzu, negovati i zalivati
Ruže Majevice


Gde saditi ruže⃟ Odaberite mesto sa dovoljnom količinom sunčeve svetlosti do delimično osenčenog. Mesto na kome ima  5 sati i više sunca, je preporučljivo. 

Postoje neke ruže koje će biti savršeno srećne u senci, ali većina ruža voli dobro osunčana mesta na kojima će imati savršene cvetove.
Izuzetak od ovog pravila su područja sa izuzetno toplom klimom, visokim temperaturama preko leta i u kojima je oskudica vode. U tom slučaju, Vaše ruže će biti srećne u mestu na kome je popodnevna senka.

⃟ Ne sadite nove ruže, tamo gde su bile već ranije posađene ruže.
⃟ Ruže nisu zahtevne po pitanju tla, idelano je tlo bogato ilovačom. Kiselost Ph tla može biti blago kiselo do neutralno (5,5 do 7,0). Ako je tlo bogato glinom ili osiromašeno, dobro bi bilo dodati organskog đubriva.
⃟ Proverite da li tlo na kome sadite ruže ima dobru drenažu. Ruže vole duboko  zalivanje, ali će njihov koren zagnojiti ako ostaje u vodi.
⃟ I na kraju ne sadite grmove ruža suviše blizu. Što više protoka vazduha, to će manje biti šanse da Vaše ruže dobiju neko od gljivičnih oboljenja na lišću, kao što su pepelnica ili crne tačke.


Dubina sadnje sadnice ruza


Kako saditi ruže
⃟  Iskopajte jamu dovoljnu da koren ruže ne dodiruje zidove jame. Otprilike to bude  jama dubine 38 – 45 cm  i 45-60cm širine.

 Pomešajte šaku koštanog brašna i superfosfata sa zemljom koju ste izvadili iz jame i sačuvajte tu zemlju za punjenje jame, nakon postavljanja korena ruže u nju.

Ako su Vaše ruže isporučene u saksijama, lagano prstima oslobodite koren od zemlje i protresite ga, tako će koren moći da se razvija odmah po sadnji.

Ako je ruža isporučena golog korena, potopite koren najmanje sat vremena pre sadnje (a ne više od 12 sati od sadnje) kako bi izbegli sušenje korena, nakon sadnje.
⃟ Napravite humku u centru jame od one obogaćene zemlje. Napraviti nasip dovoljno visok, da kada postavite ružu u centar, mesto kalemljenja (krvga pri početku grananja) bude nešto ispod nivoa tla (oko 1 cm, ili dva prsta).

U toplijim klimama se mesto kalemljenja može ostaviti i iznad zemlje, ako ne postoji bojazan od mrazeva. Ako se ostavi mesto kalema ispod zemlje, postoji mogućnost da iz korena krenu mladice, koje će se razlikovati od glavne ruže. Te izdanke iz korena bi trebalo odstraniti čim ih primetite.
⃟ Raširite koren po humci u jami i rukama uzmite zemlju i zagrnite koren, držeći ga što je više moguće raširenim.  Popunite jamu do 2/3 i onda obilno zalijte vodom, i sačekajte da se zemlja slegne.
⃟ Nastavite sa popunjavanjem jame zemljom. Ne tapkati nogama tlo. Ostaviti jedan venac zemlje oko sadnice ruže, koji će biti, kao bazen, prilikom zalivanja.
Zatim opet zalijte obilno ružu  i stavite 1-2 cm malča (piljevine, kupljenog malča, hartije iseckane….)
Kako saditi ruže skica
Kako saditi ruže

⃟ 
Zalivajte novu ružu jednom nedeljno.


Dodatni saveti

 Ako još uvek postoji opasnost od mrazeva, zagrnite malčem i zemljom oko baze ruže, kako bi sprečili isušivanje. Ovi zemllju skolonite kada se vreme prolepša i otopli.

⃟ Odstranite izdanke koji su duži od 15cm. To će omogućiti ruži da razvija svoj koren, umesto da energiju troši na rast. Kada uspostvani koren, tek zasađena ruža će vrlo brzo radosno početi da raste i grana se.

Briga o ružama nakon sadnje

 Nastavite sa zalivanjem ruža jednom nedeljno. Bolje je zalivati ruže nedeljno ali obilno, nego češće a manje, jer će obilno zalivanje omogućiti razvoj korenovog sistema ruže u dubinu, što omogućava bogat grm.
⃟ Prihranite Vaše ruže jednom u proleće, kada olistaju i nakon svakog perioda cvetanja (to je otprilike na svakih 6 meseci) toom sezone rasta (do jeseni).
⃟ Prestanite sa prihranjivanjem 6 meseci pre prvih mrazeva, ali i dalje zalivajte sve dok tlo ne počne da mrzne (preko cele zime u područjima bez mrazeva).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...