Aug 15, 2018

Želite imati svoj vrt ruža. Odakle početi?


Odvojite vrijeme da dobro isplanirate i pripremite mjesto za Vaš vrt ruža i on će Vas nagraditi raskošnim, bogatim cvjetovima, dugo godina.
  
Želite imati svoj ružičnjak. Odakle početi?
AŠRAM – Ashram -  Hibridna čajevka

Ruže preferiraju bogatu, dobro drenirano tlo koje je blago kisela (pH između 6,0 i 6,5). One vole puno vode i sunca - najmanje osam do 10 sati - i najbolje rastu kada su zaštićene od vjetra i hladnoće.

Dakle, kada započnete svoj ružičnjak, potražite mjesta koja dobijaju obilje sunca. Ako imate izbor između jutarnjeg ili popodnevnog sunca, odaberite mjesto gdje sunca ima u jutarnjim časovima.
(Na jutarnjem suncu rosa brzo isparava - ostavljajući lišće suho a to je važno zbog prevencije kod gljivičnih bolesti.)

Ruže su vrlo tolerantne na različite podloge tla, ali će veoma napredovati na zemljištu koje je obogaćeno  dovoljnom količinom organskih tvari, kao što su kompost, tresetni malč ili prirodno životinjsko gnojivo.

Iako je jako  primamljivo odmah početi sa sadnjom, dobro je pre ikakvog rada, izdvojiti trenutak i provjeriti da li su dobro odabrana mjesta za sadnju npr. izbjegavajte sadnju ruža ispod strehe ili kročnji drveća, gdje bi ih mogao oštetiti pad snijega ili ledenica... 

Važno je da ruže imaju osim dovoljno sunčevog svjetla i dvoljno prostora oko sebe kako bi vazduh cirkulisao, a cirkulacija vazduha spriječava razvoj monogih bolesti kod ruža.
KOMTES DI BARI – Comtesse Du Barry
Ruža floribunda
Pokušajte da tako isplanirate, da ruže kada se razviju  imaju dovoljno mjesta, ne sadite ih preblizu. 
O razmaku između sadnica ruža možete pročitati ovdje
Važno je da ruže imaju osim dovoljno sunčevog svjetla i dvoljno prostora oko sebe kako bi vazduh cirkulisao, a cirkulacija vazduha spriječava razvoj monogih bolesti kod ruža.

Uz puno svjetla, pokušajte dati svoje ruže dovoljno mjesta. Ne posadite ih preblizu. Dajući im prostor, omogućit će da zrak cirkulira i da će ih zaštititi od biljnih bolesti koje rastu na vlagu.
Takođe, razmotrite način na koji ćete zalijevati svoje ruže (da li je izvor vode blizu, da li postoji drugi način navodnjavanja ili sistem kap po kap).

Sa minimalnom količinom vode ruže mogu preživjeti, ali će cvjetati samo onda kada se uzgajaju na dobro dreniranom tlu s dovoljno vlage.
Najvažnije je da se navodnjava tako da voda prodire  polako i duboko  u tlo oko ruže.
Bolje je zalijevati ruže dva puta nedjeljno, ali obilno, nego više puta  malom količinom vode.

Ređe, a obilnije navodnjavanje podstiče razvijanje korijenovog sistema duboko u tlu i time se jakim korijenom osigurava čvrsta biljka.

Takođe je bitno ne zalijevati sa hladnom vodom iz crijeva, naročito tek posadjene biljke. Time će biljke doživjeti šok i mogu se osušiti.
Zalijevanje po listovima je vrlo rizično, naročito u proljeće i jesen, kada su dani topliji, a noći hladnije, jer su takvi uslovi veoma pogodni za razvoj gljivičnih oboljenja i za brzo širenje bolesti ruža.

Ruže koje su posađene u lončanicama, saksijama treba češće zalijevati, naročito ako se  nalaze na sunčanim mejstima na balkonu ili  u vrtu.

Sloj organskog malča će reduciati potrebu za zalijevanjem, jer usporava isparavanje vlage tla.

Nakon što ste napravili plan za mjesta gdje ćete zasaditi svoje ruže, provjerili sve uslove koji su za njihov dobar život pogodne, slijedi odabir vrste ruža…

Pratite nas i naše cvjetne priče.
Sretno i cvjetno vam žele

Ruže Majevice
Rasadnik ruža – Peljave
BiH

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...